woonbrouwerij bacchus.

Baasrode (B)

reconversie van een voormalige brouwerij, Baasrode

Na bijna 50 jaar stilte is het hoog tijd om weer ‘leven in de brouwerij’ te brengen. De voormalige brouwerijsite van de familie D’Hollander vormt een ware parel van industrieel erfgoed in het centrum van Baasrode, in het aanzicht van de Sint-Ursmaruskerk aan de oever van de Schelde.

Om de ziel en de magie van deze 50 jaar geleden stilgevallen site te laten heropleven wordt er doelbewust geopteerd voor een maximaal behoud van voornoemde industriële architectuur, en deze te gaan versterken met enkele hedendaagse ingrepen met als doel ze te herbestemmen tot een bijzondere woonsite anno 21e eeuw, waarbij een uitgebalanceerde synergie gecreëerd wordt tussen oud en nieuw, tussen privacy en publiek, tussen zicht en licht...

De statige bouwvolumes van de voormalige mouterij met naastliggende brouwerswoning, de oude art deco gisterij, de betonstructuur van de lagerkelder, de schouw van de stookruimte, alsook de oude toegangspoort vormen de architecturale en erfgoedkundige basis van deze herbestemming en zullen op subtiele en doordachte wijze in dialoog gebracht worden met enkele hedendaagse architecturale elementen en volumes om te komen tot een leefbaar geheel met hoge ruimtelijke kwaliteit.

De voormalige, en inmiddels vervallen laboruimtes zullen plaatsmaken om extra ademruimte te creëren onder de vorm van een collectief binnengebied, als groene meander alle bouwvolumes met elkaar verbindend.

Terug naar boven